Categories
Activitats

Sobre la Jornada Feminista de Les Hipopòtames

El passat dissabte 28 de gener es va celebrar a L’Hospitalet del Llobregat la IV Jornada Feminista organitzada pel col·lectiu feminista Les Hipopòtames. La jornada va ser un èxit de convocatòria, un bon nombre de dones va omplir el pati de butaques del Centre Cultural La Bòbila per escoltar les diverses ponències que es van oferir al llarg del dia. Feministes de Catalunya va tenir el plaer de participar-hi amb una ponència d’una de les seves membres, Marina Pibernat, doctora en antropología.

La primera ponència del matí, titulada “El feminisme no és propietat d’Occident”, va anar a càrrec de Sukaina Fares i Raquel Pérez. Les ponents van exposar la situació de les dones en contextos llatinoamericans i islàmics, assenyalant la importància i la necessitat de l’articulació del moviment i les demandes feministes en aquestes parts del món, que es troben en punts molt diferents respecte d’Occident. La segona ponència del matí va estar dedicada a la violència estètica que patim les dones: Diana de la Rua i Vera Joana van impactar totes les presents parlant de la pressió que la indústria de la bellesa exerceix sobre nosaltres, així com de les conseqüències sobre la nostra integritat física, o el nombre d’intervencions i operacions estètiques realitzades en dones en comparació amb les realitzades en homes.

A la tarda, la nostra companya Marina Pibernat va exposar una genealogia històrica de les idees sobre l’explicació de la subordinació de la dona proposades pel feminisme, el socialisme i l’antropologia, i va parlar d’algunes de les figures més destacades i de les experiències polítiques més rellevants sobre aquest tema. Per acabar la jornada, Iga M. Kaminska va aportar amb la seva ponència una mirada crítica sobre els quatre eixos de l’agenda feminista i va recordar també el paper dels grups d’autoconsciència en la història del feminisme. Finalment, les assistents van poder participar en el debat que va tancar la jornada expressant diversos punts de vista al voltant de les qüestions tractades al llarg del dia.

L’èxit d’esdeveniments com la IV Jornada Feminista organitzada per Les Hipopòtames, així com la indubtable pertinència i interès de tots els temes tractats, posen de manifest la vitalitat del feminisme a Catalunya i a la resta d’Espanya, així com la necessitat de continuar creant espais en què es comparteixin coneixements i perspectives que ens ajudin a continuar avançant en aquests temps tan complexos per a les dones i els seus drets. Des d’aquí volem felicitar les organitzadores i agrair-los que hagin comptat amb Feministes de Catalunya en la seva IV Jornada Feminista, a més d’animar-les a continuar treballant col·lectivament per consolidar el feminisme radical a la nostra societat.