Categories
Activitats

Les noranta-nou que falten. Exposició i denúncia dels feminicidis de 2022

Amb un gran èxit d’assistència, el passat dissabte 11 de febrer es va inaugurar, a l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Eixample Esquerra de Barcelona, l’exposició de Feministes de Catalunya «Les noranta-nou que falten», dedicada als feminicidis ocorreguts el 2022. L’exposició itinerant ara comença a Barcelona i s’anirà movent per diferents ciutats al llarg de l’any.

L’acte va incloure la projecció d’un curtmetratge documental i el posterior col·loqui conduït per membres de la mateixa organització. Aquesta organització feminista radical, independent de qualsevol partit, està dedicada a combatre totes les formes de violència i explotació de dones i nenes, com la prostitució, la pornografia, els ventres de lloguer i la compravenda d’òvuls; així com els rols i estereotips de gènere, la violència sexual, els maltractaments a les dones i els feminicidis. 

En relació a aquest últim aspecte, Feministes de Catalunya ha creat aquesta exposició amb el desig no sols de denunciar una realitat profundament violenta i dolorosa que la nostra societat sembla haver normalitzat, sinó també com a forma de recordar totes les dones i nenes que cada any són assassinades per homes del seu entorn. «Les noranta-nou que falten» és el fruit del resum que Feministes de Catalunya fa cada setmana de les notícies relacionades amb les violències masclistes a Espanya, que porta per títol «Machiston Post» i que es pot veure cada diumenge a les seves xarxes socials. 

La confecció del «Machiston Post» amaga una dolorosa selecció de titulars, ja que seria impossible fer-hi cabre la totalitat del degoteig constant i imparable de notícies relacionades amb aquesta xacra social. L’objectiu de la publicació setmanal és visibilitzar la violència que patim les dones, incloent-hi no només els feminicidis, sinó també altres casos de violència masclista en la parella, violència sexual i violència vicària.

A més de l’impacte a nivell físic i psicològic en les dones i nenes que la pateixen, la violència masclista té un greu impacte social, ja que crea i reprodueix un temor que minva la llibertat de les dones, així com els seus drets i oportunitats. Conscienciar sobre aquest fet i sobre la gravetat de la situació és més necessari que mai, perquè la igualtat real entre dones i homes mai serà efectiva mentre hi hagi violència masclista. Per aquest motiu, Feministes de Catalunya ha volgut anar més enllà de les pantalles i les xarxes socials,  tot convertint la seva campanya de sensibilització setmanal contra els feminicidis en una colpidora exposició a l’abast de tothom.

“Les noranta-nou que falten” posa de manifest un fet important. El nombre de dones assassinades per homes l’any 2022 és molt superior a les 49 que figuren en el registre oficial de feminicidis del Govern espanyol. Aquesta diferència en les xifres es deu al fet que segons la Llei Integral contra la Violència de Gènere, aprovada fa 18 anys, les dones víctimes de violència de gènere són aquelles que moren assassinades per homes que eren la seva parella o exparella. Sembla, doncs, que per a ser reconeguda com a víctima d’un feminicidi calgui ser la parella o exparella de l’assassí. En realitat, com mostra l’exposició, els feminicidis transcendeixen l’àmbit de la parella, i trobem víctimes mortals entre les filles o les amigues de la parella o exparella assassinada, mares assassinades pels fills o néts que cuidaven o sogres assassinades pel seu gendre. 

Totes aquestes dones víctimes d’homes feminicides no són un simple número en els recomptes oficials o extraoficials. Eren dones amb una vida, família i amistats, una feina, uns objectius vitals, unes aficions i entreteniments personals. A vegades, amb una vida sencera pel davant que ja mai no podran viure. D’altres, amb una vida viscuda a les espatlles que va acabar de la forma més brutal. L’exposició ofereix informació sobre totes les dones víctimes de feminicidi l’any 2022 i presenta també diverses infografies que expressen els resultats de l’anàlisi estadística d’aquests 99 assassinats, realitzada per Feministes de Catalunya, que reflecteix els patrons, les tendències i els possibles factors de risc. 

L’exposició «Les noranta-nou que falten» és un emocionat record a cadascuna d’aquestes dones i manté alhora una perspectiva analítica documentada que retrata aquest cruel fenomen social que cada dia atempta contra la vida de les dones i nenes, amb la voluntat d’aprofundir en el seu coneixement, quelcom imprescindible per poder-lo erradicar d’una vegada per totes. 

Us convidem, per tant, a visitar aquesta dura però necessària exposició que ens brinda Feministes de Catalunya. No us deixarà indiferents. Si no l’heu pogut veure a l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Eixample Esquerra de Barcelona, on ha estat de l’11 de febrer al 5 d’abril, la pots visitar al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès (C/ de l’Esglèsia, 7) del 15 al 29 d’abril, i durant el mes de juny en el Centre Cívic de la Concòrdia de Sabadell (C/ Lusitània 3).