Categories
Actualitat

Institucions franceses conviden Feministes de Catalunya com a expertes i assessores sobre la legislació transgenerista

Els dies 24, 25 i 26 de setembre la nostra presidenta Sílvia Carrasco, professora d’antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​va ser convidada pel Senat francès i l’Observatoire de la pètite sirène a París com a experta i assessora en matèria de legislació transgenerista. En dues trobades, Sílvia va presentar els resultats de les investigacions sobre el procés de fabricació a gran escala de la infància i l’adolescència “trans” que s’exposen al llibre La Coeducación secuestrada. Crítica feminista a la penetración de las ideas transgeneristas en la educación i a l’informe sobre el Servei Trànsit de la Generalitat de Catalunya D’homes adults a nenes adolescents. Sílvia hi va comparèixer juntament amb altres experts internacionals, i totes aquestes contribucions seran tingudes en compte per la futura elaboració de lleis en aquesta matèria.

El nostre treball com a investigadores feministes i el de les nostres companyes de DoFemCo (Docentes Feministas por la Coeducación) es va plasmar a la conferència titulada Des salles de classe aux hormones: la fabrication de l’enfance trans en Espagne i es va presentar el dia 24 al Colloque International Transidentification des mineurs : Où en sommes-nous en Europe en septembre 2023?. Aquest acte, que es va celebrar a la Biliotèque François Mitterrand, estava adreçat a professionals de la salut i de l’educació, especialistes en salut mental i famílies, i va comptar amb més de cent assistents i diversos ponents de diferents països. Entre aquests ponents cal destacar David Bell, exdirector de la unitat GIDS de la clínica Tavistock-Portman, que va ser qui va destapar la negligència en els protocols d’atenció a la salut mental i la imprudent hormonació i cirurgies en menors amb disfòria de gènere, i el professor de la Universitat d’Oviedo José Errasti, coautor de Nadie nace en un cuerpo equivocado i Mamá, soy trans.

El dia 25 de setembre, Sílvia va mantenir reunions de treball amb l’associació de famílies YPOMONI, homòloga de l’associació de famílies AMANDA al nostre país.

Finalment, el dimarts 26 de setembre va tenir lloc la compareixença d’expertes i experts al Senat, davant del Grup de treball sobre transidentificació de menors d’edat, la comissió consultiva que ha d’elaborar l’informe final que haurà de ser tingut en compte per la comissió legislativa que treballa en la redacció d’una possible llei trans a França. Van comparèixer en aquesta comissió Sílvia Carrasco, David Bell, José Errasti, Samuel Veissière i Keneth Zucker. Aquest darrer és especialista de referència mundial i pioner en la investigació sobre disfòria de gènere en menors al Canadà, i la seva posició crítica amb l’anomenat “model afirmatiu”, basat en l’autodiagnòstic, els bloquejadors de la pubertat i l’hormonació, li ha comportat greus represàlies professionals.

Tant el text de la compareixença de la Sílvia Carrasco com el resum executiu de l’Informe Trànsit en francès s’han incorporat a l’informe de la comissió del Senat com a evidències de recerca sobre el context de l’augment exponencial dels casos de menors, especialment nenes i noies adolescents, que declaren ser trans i són tractats pel Servei Trànsit a Catalunya.

No deixa de ser paradoxal que mentre el país veí reconeix les aportacions científiques de professionals feministes i les té en compte a l’hora d’adoptar la seva legislació, al nostre país la “Llei Trans” s’aprovés per via d’urgència i vetant qualsevol compareixença experta. Des de Feministes de Catalunya ens congratulem que la nostra feina contribueixi a un debat rigorós i democràtic sobre els efectes perniciosos de la moda de la identitat de gènere en menors, encara que aquest debat s’hagi de produir fora de les nostres fronteres.