Categories
Actualitat

La relació del Mobile World Congress amb la prostitució

Feministes de Catalunya hem organitzat aquest dilluns 27 de febrer una acció de denúncia i protesta a les portes del Mobile World Congress (MWC). El congrés de telefonia mòbil, que se celebra anualment a Barcelona, atreu un gran nombre de empreses multinacionals i els seus alts executius, els quals durant aquesta setmana contribueixen a augmentar significativament la demanda de prostitució a la ciutat. Per satisfer la demanda, les xarxes proxenetes hi porten dones d’arreu d’Espanya. 

Aquest any 2023 el MWC té lloc del 27 de febrer al 2 de març. Es calcula que aquest esdeveniment d’abast mundial aplegarà més de 80.000 congressistes i més de 2.000 empreses de 200 països de tot el món. Gràcies al MWC es generen 13.000 llocs de treball temporals i una contractació directa de 100.000 persones. Sumant tot, es calcula que el MWC aporta uns 400 milions d’euros a la ciutat. Està previst que a la fira hi participin les empreses tecnològiques més importants, empreses de telefonia mòbil com Telefónica, Vodafone, Nokia o Ericsson, grans consultores com Deloitte i Ernst & Young, companyies d’streaming com Netflix, empreses de finances tecnològiques, startups i fins i tot el Futbol Club Barcelona.

Durant aquests dies, Barcelona esdevé la capital mundial del mòbil. Però no només del mòbil. Juntament amb els restaurants, els bars, les botigues de moda, la façana cultural i cosmopolita de la ciutat, també se sumen a l’oferta turística els prostíbuls, els locals de cites, els centres de massatges i els pisos bordells per donar la benvinguda als alts executius d’aquestes empreses. Se sap que un altíssim percentatge dels executius d’entre 35 i 50 anys que visitaran enguany el MWC consumiran prostitució. El Congrés, els assistents i ponents del qual són majoritàriament homes, està estretament vinculat amb l’explotació sexual, que durant aquests dies augmenta el seu negoci al voltant d’un 30%.

L’explotació sexual és un negoci molt lucratiu. Es calcula que per a un traficant el cost d’introduir una dona a Espanya és a penes de 2.000 euros, mentre que la víctima pot reportar-li a partir de 50.000 euros anuals, sense comptar la possible venda de la dona explotada a un altre tractant. I no hi guanyen només aquests tractants. Durant el MWC, flotes de taxistes i empreses de transport privat reben llistes dels locals de moda a la zona alta de la ciutat, bordells que els remuneraran amb una comissió a canvi de portar-hi els clients directament del MWC per continuar la festa o per tancar algun negoci. Es calcula que la prostitució mou més de 5 milions d’euros al dia a Espanya. 

Però el que els homes veuen com a diversió i Barcelona com un negoci rendible, per a les dones prostituïdes és un infern. Les conseqüències físiques i psíquiques de la prostitució en les dones són devastadores: des de malalties de transmissió sexual fins a esquinçaments anals i vaginals, la violència i el risc són constants i l’addicció a l’alcohol i a les drogues per poder-ho suportar és habitual. Moltes de les dones són migrants pobres, forçades a la tortura de ser penetrades per boca, vagina i anus per 20 desconeguts al dia per satisfer els deutes que tenen amb la màfia proxeneta. Un altíssim percentatge de les supervivents d’aquest sistema criminal i violent pateixen estrès posttraumàtic, depressió crònica i ideacions suïcides. 

Des de la desregulació dels prostíbuls el 2002, Catalunya ha esdevingut una de les principals destinacions del turisme d’explotació sexual a Europa. Lamentablement, la marca Barcelona que cotitza al MWC és sinònim de prostitució. Aquest turisme de congressos empresarials fomenta un model d’oci masculí que normalitza la violència contra les dones. A més, el sistema prostitucional està estretament vinculat a altres negocis criminals, com el tràfic de persones i la venda de drogues i armes. Si Barcelona es vol reivindicar com a capital oberta i cosmopolita, ha de desterrar els negocis que es lucren a costa de la salut, la integritat sexual i la dignitat de les dones.