Categories
Actualitat

Censura de les veus crítiques amb la ideologia transgènere a TV3

El Comunicat del Consell Professional d’Informatius de TV3 sobre el programa “Vides Trans” del 30 minuts ha considerat que “s’ha vulnerat el rigor periodístic en intentar escorar el reportatge cap a un determinat posicionament” i confirma les nostres denúncies de censura. El reportatge encarregat per la direcció de TV3 amb motiu del dia de l’orgull, va prescindir de les entrevistes realitzades a la nostra presidenta Sílvia Carrasco i al psicòleg Jose Errasti.

L’equip investigador també es va posar en contacte amb Trànist, el Servei de l’Institut Català de Salut que tracta persones amb disfòria de gènere, el qual es va negar a facilitar dades, va exigir vetar l’aparició de Sílvia Carrasco i José Errasti i va intervenir el guió del programa.

 • Com és possible que un servei de salut públic no faciliti dades a la televisió pública?
 • Des de quan un servei de salut públic es pot permetre vetar a veus que critiquen el seu funcionament?

Cal posar ja llums i taquígrafs al Servei Trànsit i fer una avaluació externa i independent del seu funcionament i dels tractaments sense base científica que ha estat aplicant a joves vulnerables, especialment les nenes adolescents que estan augmentant a un ritme escandalós.

A continuació el comunicat del Consell Professional d’Informatius de TV3.

“Vides Trans”, del “30 minuts”

Arran de l’emissió del “30 minuts” de diumenge passat, “Vides Trans”, des del Consell Professional d’Informatius i Esports us volem fer arribar algunes consideracions:

 • El reportatge va ser encarregat per l’equip de direcció amb motiu del Dia de l’Orgull Gai, que se celebrava aquesta semana.
 • Durant la recerca i la immersió en el tema, l’equip que s’hi dedicava va trobar un fil que van considerar que tenia recorregut periodístic i informatiu i va fer els contactes pertinents.
 • Tot i que, en un principi, no es van donar directrius concretes sobre què es volia abordar, durant l’elaboració del reportatge, a l’equip que el feia, se li va qüestionar l’aparició de dos experts que havien entrevistat: José Errasti, psicòleg i professor de la Universitat d’Oviedo, i Sílvia Carrasco, antropòloga de la UAB. Són professionals considerats transfobs pel col·lectiu trans, perquè – entre altres arguments– es mostren crítics amb la rapidesa amb què s’accedeix a l’hormonació en persones molt joves. Argumenten que no hi ha suficients estudis ni recorregut científic per poder demostrar que el procés, en un futur, no és nociu per a la salut. Errasti és autor, per exemple, del llibre “Ningú neix en un cos equivocat”.
 • Al mateix temps, el Servei Trànsit de la Generalitat, que depèn del Departament de Salut, no va voler facilitar dades objectives que demanava l’equip del “30 Minuts”, argumentant que es podien interpretar erròniament. Van condicionar la seva participació al reportatge si es donava veu a Errasti i Carrasco, i accedien a participar-hi si podien elaborar el guió, tal com va fer saber la seva responsable als membres de l’equip. En paral·lel, testimonis que s’havien entrevistat van ser alertats de les entrevistes als dos professors i igual que el Servei Trànsit van reclamar no sortir al reportatge si hi apareixia Errasti. Primer atzucac.
 • A més, s’acabava de conèixer la convocatòria d’eleccions generals per al 23 de juliol, un fet que condicionava l’elaboració d’aquest “30 minuts” perquè, en període electoral (que no en campanya), parlar de la recentment aprovada llei trans (febrer 2023) podia suposar haver d’entrevistar polítics o qüestionar-ne aspectes.
 • De fet, s’havia entrevistat Marina Sáez Echevarría, jurista trans de la Universidad de Valladolid, que va preparar l’anterior llei i l’actual, i José Luís Pérez Triviño, profesor de filosofia de l’esport de l’UPF i coordinador d’un llibre sobre persones trans i esport. Segon atzucac.
 • Davant d’aquest panorama, es decideix prescindir de qualsevol expert, ja fos polític o acadèmic, i fer un treball únicament documental, basat només en les vides dels testimonis que s’havien enregistrat. L’equip que l’ha eleborat assumeix l’encàrrec, però decideix no signar el reportatge, perquè no l’ha pogut fer com hauria desitjat.

Des del Consell Professional d’Informatius i Esports considerem que a l’hora de fer la nostra feina:

 • No podem acceptar cap tipus de xantatge, sigui d’un col·lectiu, d’un testimoni o de la mateixa Administració. Arribats al punt que no es pogués comptar amb la seva participació, cal explicitar-ho en el reportatge per deixar clar que no es tracta de mala praxi professional, sinó d’autoexclusió, del rebuig d’una part a participar en el reportatge.
 • Tampoc es poden acceptar encàrrecs amb directrius unidireccionals que ens situïn a favor o en contra d’alguna de les parts. Hem de vetllar per donar una informació rigorosa, confrontant i contextualitzant cadascun dels arguments que es plantegin. Considerem que s’ha vulnerat el rigor periodístic en desconfiar de la professionalitat i el criteri de l’equip, i en intentar escorar el reportatge cap a un determinat posicionament. Entenem que la nostra responsabilitat és ser periodistes compromesos, no activistes.

El resultat de “Vides Trans” és un treball que, si bé funciona perfectament com a documental i testimonia la realitat del col·lectiu, no posa sobre la taula els elements de debat que l’equip plantejava des d’un principi, donant veu a testimonis i mostrant arguments que estan en debat sobre un procés que canvia la vida de les persones que s’hi sotmeten.

Segurament, el moment escollit per fer aquest “30 minuts” no ha estat el més oportú.

Consell Professional d’Informatius i Esports, Sant Joan Despí, 29 de juny de 2023