Categories
Actualitat

ANACER i la difusió d’activitats il·legals contràries als drets de les dones

Sobre la difusió d’activitats il·legals contràries als drets de les dones al XVI Congreso de la Asociación Nacional de Clínicas de Reproducción Asistida (ANACER)

Davant la celebració els dies 16 i 17 de juny a Bilbao del XVI Congreso de la Asociación Nacional de Clínicas de Reproducción Asistida (ANACER), la ponència inaugural del qual versa sobre la gestació per substitució, des de Feministes de Catalunya declarem que: La gestació per substitució, també anomenada gestació subrogada o ventre de lloguer, és il·legal a Espanya i la Llei orgànica 1/2023 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs estableix la prohibició de fer-ne publicitat.

La mal anomenada gestació subrogada és explotació reproductiva de dones empobrides, les funcions biològiques de les quals són sotmeses a un contracte mercantil segons el qual hauran de gestar i parir criatures que seran objecte de tracta d’éssers humans. Així, els subjectes de drets són convertits en objectes de comerç, vulnerant els drets de les dones i també de les criatures nascudes mitjançant aquesta pràctica, com vam denunciar el 15 d’abril passat, Dia Internacional de la Infància.

Segons s’ha conegut els darrers dies, s’estima que el 2027 el negoci de l’explotació reproductiva arribarà als 33.900 milions de dòlars. Es tracta d’un negoci basat en la vulnerabilitat de les dones que es veuen obligades a gestar i lliurar les criatures després del part, i en l’afany de lucre de clíniques, agències i professionals de la biotecnologia que satisfan els compradors de nadons.

L’Estat ha renunciat a la defensa dels drets de les dones perquè no actua d’ofici contra la ponència inaugural del XVI Congreso de ANACER. El Govern d’Espanya, així com el Govern Basc i l’Ajuntament de Bilbao, incompleixen la LO 1/2023 i es converteixen en còmplices dels que negocien amb el patiment de les dones i de les criatures. Lamentem la inacció de governs i institucions davant del foment de la violació dels drets humans de les dones i dels nadons.

Des de Feministes de Catalunya exigim la immediata cancel·lació de la dita ponència, a més de la derogació de la instrucció de 05/10/2010 de la Direcció General de Registres, que permet la inscripció als consolats de les criatures nascudes a l’estranger a través d’un procés biotecnològic il·legal en el nostre país.

Finalment, ens sumem a les concentracions feministes convocades per les nostres companyes basques en repulsa de la mercantilització de l’ésser humà que suposa l’anomenada gestació subrogada, i animem totes les companyes que puguin a assistir-hi  divendres 16 de juny a les 20h i el dissabte 17 de juny a les 10h, davant de l’Hotel Barceló Nervión de Bilbao (Campo de Volantín Pasealekua, 11). Perquè cap persona ni cap de les seves funcions biològiques no pot ser convertida en objecte de contracte mercantil sense atemptar greument contra els seus drets fonamentals.