Categories
Activitats

Riure i abraçar-nos per pensar i actuar amb més força

Breu crònica de la trobada anual de Feministes de Catalunya 2023

El diumenge 17 de setembre de 2023 vam aplegar-nos una bona representació de les dones de Feministes de Catalunya vingudes de tots els racons per fer la nostra trobada anual i carregar piles per afrontar un curs amb molts reptes per davant. Gràcies a l’Associació de Dones dels 4 cantons de Santa Coloma de Cervelló vam poder gaudir d’un espai immillorable a les instal·lacions de la Colònia Güell.

La jornada va tenir un programa esplèndid, impecablement organitzat gràcies a la dedicació i l’esforç de moltes companyes en tot allò que calia preparar, des dels aspectes logístics fins als culinaris i lúdics, començant per una visita guiada a càrrec d’algunes dones de l’associació, basada en el treball de recerca d’una d’elles, la Montserrat Vilajuliu Martínez, El treball de les dones a la Colònia Güell, publicat el juny de 2023 a partir d’un capítol integrat en l’obra col·lectiva Les dones i la història al Baix Llobregat, coordinada per Cristina Borderías i Soledad Bengoechea.

Vam poder passejar pels carrers i les àrees d’esbarjo contemplant les cases, la fàbrica, les escoles i l’església mentre escoltàvem el relat de la vida de les dones obreres que cobraven un 40% menys que els homes i se les preferia perquè s’esperava que fossin menys conflictives i obeïssin les ordres dels amos i els encarregats, tal com obeïen les dels homes de les seves famílies. Per això, per treballar, callar i estalviar, les educaven les monges. De fet, la família Güell va fundar la colònia per traslladar el treball tèxtil lluny de la lluita obrera organitzada del barri de Sants, a Barcelona. Això no vol dir que les dones no tinguessin consciència de les injustícies viscudes. De fet, van protagonitzar la primera vaga obrera de la postguerra, reclamant els 15 duros de “complement” que rebien per intentar cobrir les necessitats on els sous no arribaven i que les lleis franquistes els havien arrabassat. Així, tot prenent consciència del fil roig que ens vincula a aquestes dones treballadores i valentes, vam passar a la benvinguda oficial de la trobada amb un breu discurs de la nostra presidenta.

Silvia Carrasco va fer un breu recorregut històric de l’origen de Feministes de Catalunya i va compartir una reflexió sobre el moment que vivim en clau d’oportunitat i no de desànim. L’ofensiva antifeminista del capitalisme neoliberal ens ha deixat el darrer curs polític un regust amargant, amb l’aprovació de la Llei Trans, que ha esborrat el sexe com a categoria objectiva i base de les polítiques d’igualtat entre dones i homes, i les conseqüències de la Llei del “Només sí és sí”, amb més de mil rebaixes de condemnes per violència masclista i excarceracions d’agressors sexuals. Tampoc hem aconseguit una llei abolicionista de la prostitució ni que s’anul·lés la instrucció de 2010 que permet inscriure criatures gestades per dones pobres d’altres països. I no cal dir que estem vivint un augment insuportable de la violència masclista i noves formes inquietants de violència sexual. Però també estem fent un procés molt important de transformació del moviment feminista que l’actualitza i el reforça, amb noves eines d’anàlisi, organització i articulació davant del mercat de la vida, del qual som la principal matèria primera. Estem en el camí de superar els marcs massa estrets definits pel feminisme de la igualtat i de la diferència, recordant que la igualtat només és un camí perquè l’objectiu és l’emancipació i necessita noves i millors respostes en el nou context mundial. Per això no renunciem a celebrar petites victòries que ens hi ajudaran, com ara la recent aprovació de l’informe del Parlament Europeu que assenyala la prostitució com una greu lesió dels Drets Humans de les dones i les nenes, o la lluita de qualsevol col·lectiu de dones que diu prou, s’ha acabat! Som la resistència, no comptaven amb les feministes!

Mentre acabàvem de dinar vam donar pas a la part més lúdica i més entranyable per a totes, amb alguns regalets sorpresa i amb les activitats especialment pensades per passar-nos-ho bé juntes, que ens ajuden a compartir lluita i conèixer-nos més entre nosaltres, en aquesta organització que creix cada dia amb noves incorporacions de dones valentes i treballadores de totes les edats i procedències. Sí, de la més jove a la més gran -i això és literal- cantant, ballant, imitant, confessant… no ho deixarem per escrit, veniu a la propera trobada i sabreu com d’important és poder riure plegades, i abraçar-nos per poder pensar i actuar amb més força. Visca la lluita feminista! Visca Feministes de Catalunya!

Escrit per Arga Sentís.