- El patriarcat ens situa a les dones en una situació de subordinació als homes, i el capitalisme ens situa a les treballadores en una situació de dependència del mercat (laboral, de l’alimentació, de l’habitatge, etc.) per accedir als béns bàsics necessaris per a la vida.
- A través dels mandats de gènere, l’organització social de la reproducció necessària per sostenir la vida imposa una divisió sexual del treball, que implica una dominació sobre la capacitat reproductiva de les dones i també una càrrega de la tasca de cures sobre les nostres espatlles.
- La situació d’opressió estructural i les múltiples formes de violència que patim les dones treballadores ens situen en desavantatge a l’hora d’accedir als recursos que produeix la societat, de manera que tenim menys ingressos, menys riquesa, menys oportunitats i menys protecció que els homes. Tot això es multiplica i és encara menys visible en el cas de les dones migrants.
- L’explotació de les dones en un sistema capitalista patriarcal es produeix en múltiples fronts i dimensions que interseccionen entre si, i des del moviment feminista lluitem per alliberar-nos-en.
Per això aquest 8 de març, des de Feministes de Catalunya alcem la veu CONTRA L’EXPLOTACIÓ DE LES DONES
Contra l’explotació sexual
- Espanya és el país europeu amb major demanda de prostitució, i el tercer a nivell mundial. Es calcula que hi ha unes 350.000 dones en situació de prostitució i que un 39% dels homes n’ha consumit alguna vegada. Aquests homes són cada vegada més joves, animats per la permissivitat social i la socialització sexual en pràctiques pornogràfiques cada vegada més violentes.
- La prostitució és una de les formes de violència més extrema cap a les dones. No es pot construir una societat amb relacions entre els sexes que siguin igualitàries i basades en el desig mutu, si hi ha un sistema criminal que tolera i legitima l’accés sexual dels homes als cossos de les dones a canvi de diners. La prostitució està íntimament relacionada amb el tràfic de dones i l’esclavitud moderna.
- Exigim que s’aprovi l’avantprojecte de Llei per l’Abolició del Sistema Prostitucional presentada per la Plataforma per l’Abolició de la Prostitució al govern espanyol el març de 2020.
Contra l’explotació laboral
- Les dones estem sobrerepresentades en feines i sectors precaris i d’ínfima remuneració econòmica, tot i que com ha demostrat la pandèmia, són feines essencials per a la reproducció de la vida. Mestres, cuidadores d’infants i gent gran, infermeres i auxiliars, monitores de menjador, treballadores de la llar, del sector de la neteja, dels comerços, de l’alimentació, del camp, de la confecció… les dones fem tasques imprescindibles. Aquestes feines solen ser en condicions de moltíssima precarietat i d’abús laboral, que genera greus seqüeles físiques, i agreujada sovint per fraus en la contractació, aprofitant situacions administratives irregulars.
- Exigim que l’inspecció de treball actuï d’ofici i de manera efectiva en tots aquells casos d’explotació laboral així com l’extensió i l’aplicació del conveni col·lectiu en tots aquells sectors no regularitzats, i si cal, amb implicació i promoció pública.
Contra l’explotació reproductiva
- La biotecnologia de l’explotació reproductiva dels anomenats ventres de lloguer no és legal a Espanya, de manera que qui hi vol recórrer ha d’acudir a altres països per contractar legalment una dona que gesti la criatura. Entre 2010 i 2016, 979 nadons nascuts sota contracte de maternitat subrogada van ser inscrits a Espanya. El Comitè de Bioètica d’Espanya va expressar que existeixen sòlides raons per rebutjar la maternitat subrogada, ja que el desig de tenir descendència no pot ser satisfet a costa dels drets d’altres persones.
- La tècnica d’extracció d’òvuls, una altra vessant de la indústria de l’explotació reproductiva, sí que és legal a Espanya, i és àmpliament publicitada per captar “donants” disposades a sotmetre’s al procés a canvi d’una remuneració, especialment dones joves estudiants. Fa anys que el moviment feminista alerta de la lògica patriarcal i mercantilitzadora del cos de les dones que hi ha darrere d’aquestes pràctiques, que tracten les dones com a incubadores vivents o com a productores d’òvuls, a canvi d’una mínima remuneració, generant un enorme enriquiment de les agències dedicades a l’explotació reproductiva.
- Exigim que les tècniques d’explotació reproductiva que constitueixen la “ovodonació” i els ventres de lloguer, com a greu agressió contra les dones i els seus cossos, siguin il·legalitzades. Exigim també que es penalitzi els que intentin burlar la llei contractant dones d’altres països per després tornar amb una criatura comprada, i que es derogui la instrucció de 2010 que permet inscriure-les.
Contra l’explotació de cures
- Després de la jornada laboral, les dones ens enfrontem a una segona jornada a la llar, on ens hem de fer càrrec de la majoria de les tasques de neteja, de cures d’infants, majors i dependents, de comprar i cuinar, i d’organitzar les qüestions administratives. Les dones dediquem 2h més al dia a les necessitats de la llar que els homes. Aquestes tasques de cures suposen al voltant d’un 41% del PIB a Espanya. Les dones que es poden permetre prioritzar les seves carreres professionals, sovint no ho fan gràcies al suport dels homes, sinó a costa d’altres dones, que estan en una situació encara més precària, a qui externalitzen les cures en un cercle viciós d’explotació i precarietat de dimensions globals.
- Exigim una major corresponsabilitat dels homes amb les feines de la llar i la cura de les persones dependents, la reducció de la jornada laboral per a millorar la conciliació i l’ampliació de serveis públics com les llars d’infants, l’atenció a domicili o les residències de la gent gran a un cost accessible per a totes les famílies.
Les dones estem fartes de veure com la igualtat no és mai efectiva més enllà del paper. Fins i tot els drets que ha costat tant d’assolir estan en perill de retrocés, amb els recents intents de deshumanitzar-nos i reduir-nos a sentiments i a un conjunt d’estereotips sexistes o de referir-se a nosaltres anomenant parts dels nostres cossos.
Aquest 8 de març, les dones treballadores de Feministes de Catalunya cridem a la vaga laboral i de cures i denunciem que estem
Fins al cony de ser explotades
.
Adhesions:
Associació de dones La Frontissa (Vilanova i la Geltrú)
Associació de dones Àgora (Mollet del Vallès)
Akelarre Radfem (Barcelona)
Si vols sumar la teva associació al manifest escriu-nos a hola@feministes.cat