Categories
Activitats

Presentació del llibre Dilluns ens estimaran, de Najat El Hachmi

El passat dimarts 29 de juny, Feministes de Catalunya vam organitzar un #WebinarFeminista amb l’escriptora Najat El Hachmi per parlar de la seva última novel·la, Dilluns ens estimaran, guardonada amb el premi Nadal 2021. Durant la sessió, l’autora va presentar la seva novel·la i va desgranar els diferents temes que conformen el mosaic que marca el context cultural i social de les protagonistes.

Davant del discurs que diu que els fills de la immigració pertanyen a “dos mons”, Najat El Hachmi remarca l’existència d’un món únic, però format per diversos elements. En primer lloc, l’experiència migratòria de les famílies, que inevitablement porta a la comparació entre realitats molt contrastades, com són la del nord del Marroc i la de l’interior de Catalunya. Però a totes les seves novel·les també hi són molt presents les diferències entre homes i dones, dues realitats molt ben delimitades.

L’observació de les diferències entre homes i dones constitueix la primera frontera de la qual són conscients les protagonistes de Dilluns ens estimaran, i obre una ferida que, en paraules de l’autora, augmenta i es transforma amb el pas del temps. En aquest sentit, Najat explica, amb preocupació, que en comptes de dur a terme accions eficaces per combatre la desigualtat entre homes i dones en contextos musulmans, sovint es revesteix d’identitat enfront d’una opressió occidental, i d’aquesta manera es promou acceptar la desigualtat com a identitat pròpia.

La novel·la se situa en un barri perifèric d’edificis alts i habitatges interiors. L’escriptora va escollir un lloc sense nom perquè aquests barris existeixen a totes les ciutats, però són pràcticament invisibles, hermètics, com les vides de les protagonistes de la novel·la i les de moltes dones de context islàmic. L’autora adverteix, però, que el seu enclaustrament no només respon al fet de ser migrants sinó, sobretot, al fet de ser dones. Denuncia l’escissió provocada pel patriarcat entre les dones promovent el gran mite de la dona occidental alliberada.

Si per explicar les experiències de la joventut migrada sovint es posa el focus en la diversitat cultural, Najat opina que poques vegades es parla d’un tema fonamental: les condicions materials. Especialment en un context migrant, la trajectòria laboral és vital per assolir l’emancipació. A la seva novel·la, Najat destaca la dificultat de les protagonistes per introduir-se en el mercat laboral, fora de feines focalitzades en les cures, que són les que els ofereixen per la seva condició de migrants i dones. Així, l’experiència de les protagonistes de Dilluns ens estimaran és la de molts joves que es van fer adults els anys 90, durant els quals la precarietat es va estendre no només pels salaris baixos, sinó també per l’aparició de les empreses de treball temporal (ETT) que van implantar els contractes per hores.

Tot i que Najat El Hachmi escriu amb intenció universal, no va trigar a adonar-se que la seva escriptura era considerada de nínxol, és a dir, per a un segment determinat de lectors, ja que la literatura escrita i protagonitzada per dones és minoritària. Najat defensa la necessitat d’explicar històries de dones que reivindiquin l’amistat femenina per esborrar del nostre imaginari el mite patriarcal de l’enemistat entre dones. Amb Dilluns ens estimaran, l’escriptora tenia clar que volia sintetitzar tots els elements que condicionen les dones de procedència marroquina que viuen a les nostres ciutats. La història està situada en el passat per poder analitzar l’evolució de la posició de la dona marroquina a la societat espanyola i treure’n conclusions.

Escrit per Irene Martínez

Podeu veure el webinar sencer en aquest enllaç: